Hoe start je met adverteren op RTL 4?

RTL 4 is één van de meest populaire televisie zenders in Nederland. Voor reclame makers is deze zender daarom perfect: door te adverteren bij RTL bereik je namelijk in korte tijd enorm veel mensen. En bovendien zijn de programma’s van een hoge kwaliteit, met een enorme herkenbaarheid. Allemaal belangrijke zaken voor adverteerders tegenwoordig.

TV reclame is populair

Je wilt namelijk wel dat het merk waarvoor je een commercial hebt gemaakt, te zien is tussen hoogwaardige content. Dit is een belangrijke reden waarom TV reclame nog zo populair is. Wanneer je commercial online wordt vertoond, kan dit ook voor een lage kwaliteits kattenvideo zijn. Dat is toch wel even andere koek.

Doelgroep TV zender

Overigens kent Nederland kent vele tv-stations, zoals SBS 6 maar ook 24Kitichen op zomaar een doelgroep tv zender te nomen. Deze zenders zenden samen televisiecommercials uit die door miljoenen mensen worden bekeken. Landelijke stations hebben marktaandelen van meer dan 5%, waardoor meteen televisie als massamedium duidelijk wordt.

Wat kost een tv commercial op RTL 4?

Om te kunnen berekenen wat een tv commercial op RTL 4 kost, is het van belang te bepalen wat de GRP kosten zijn in de gewenste doelgroep. Deze variëren, dus hiervoor zal altijd een actuele offerte moeten worden gemaakt. Sommige stations hebben een behoorlijk ingewikkelde kostenstructuur. Daarom laten veel adverteerders hun tv campagnes plannen door een mediabureau die kennis heeft van alle rekenmethodes en data.

Kijkcijfers

De kwaliteit van de data is goed, aangezien kijkcijfers in Nederland continue worden gemeten. Televisiecommercials worden vooraf ingeschat qua bereik. Bijvoorbeeld verwacht bereik en de daarop volgende kosten per bereikte GRP. Tussentijds worden evaluaties gemaakt door het bureau of exploitant, zodat de campagne kan worden bijstuurd in bereik. De kijkcijfers van het journaal of RTL Nieuws zijn doorgaans hoog.

Televisiezenders in Nederland

Naast bekende tv zenders zijn er dus talloze themazenders, regionale en lokale tv zenders. Via de kleinere lokale zenders is het prima mogelijk om met een kleiner advertentie budget een goede campagne op te zetten, mits je product of dienst lokaal is. Hoe dan ook, vraag het mediabureau dus eens naar de mogelijkheden als je wilt adverteren op RTL, SBS of één van de vele andere televisiezenders in Nederland.