Collageen onderzoek 2022: wat zijn de voordelen?

Collageen supplementen zijn een belangrijke concurrent op de markt voor eiwitsupplementen en stijgen snel naar de top van de lijst met betrekking tot welke supplementen mensen kopen. Ondanks de stijgende populariteit zijn er veel vragen over wat collageen is en wat de voordelen van collageen zijn. Tijd voor antwoorden!

Wat doet collageen precies?

Collageen vertegenwoordigt een familie van eiwitten die in het lichaam worden aangetroffen en die de meeste structurele componenten van ons bindweefsel levert: ligamenten, pezen, kraakbeen en huid. De collageenfamilie van eiwitten omvat bijna 33% van alle eiwitten in het menselijk lichaam. Er zijn verschillende soorten collageen, 16 om precies te zijn, maar bijna 90% van al het collageen in het menselijk lichaam is afkomstig van de typen I-III.

Wat bevat collageen?

Collageen wordt in het menselijk lichaam gevormd door collageenfibrillen te “assembleren” uit drie aminozuren: proline, glycine en hydroxyproline. Deze fibrillen worden vervolgens gebundeld in grotere groepen, net als spierweefsel, om collageenvezels te maken. Als zodanig heeft collageen een kabelachtige structuur in die zin dat het bestaat uit veel kleinere bundels eiwitten die aan elkaar zijn gebundeld, waardoor het veel van zijn fysieke eigenschappen krijgt, waaronder een grote treksterkte.

Werkten collageen supplementen en poeders?

Hoewel we de aminozuren kunnen maken die nodig zijn om meer collageen te produceren uit andere voedingsmiddelen in onze voeding, lijkt het consumeren van collageen via de voeding veel effectiever om collageen te vervangen dan het maken van collageen uit andere bronnen. De reden hiervoor is dat niet alleen het eten van collageen uit de voeding meer van de aminozuren levert die nodig zijn als je collageen consumeert.

Beauty producten met collageen

Met betrekking tot huid en collageen is het essentieel om te begrijpen hoe de huid werkt en hoe deze zichzelf in stand houdt. Collageen is het meest voorkomende eiwit in een bestanddeel in de huid dat bekend staat als de extracellulaire matrix, dat de huid veel van zijn algehele structuur geeft en grotendeels verantwoordelijk is voor het gladde, jeugdige uiterlijk dat de huid heeft als men jonger is. Je begrijpt dankzij onderzoek nu waarom beauty producten met collageen gretig aftrek vinden.